Próbuje, kombinuje, smakuje.
Blog > Komentarze do wpisu
papryka faszerowana mięsem mielonym

Dzisiaj w biegu, w trakcie okienka, coś co robiłam już baaardzo dawno temu. Przypomina mi to, jak dużo zdjęć i przepisów mam jeszcze do wstawienia, a jak mało mam na to czasu - teraz kiedy wszystkie oceny są już wystawione i jedyne co mnie jeszcze czeka to stanąć do walki z próbną maturą z fizyki ( za godzinę - olaboga!) może jakoś się to pozmienia. Ale nie o tym teraz..

 

Faszerowane warzywa są znane chyba niemal w każdym domu - i bardzo dobrze - są one zdrowe, pyszne, łatwe do zrobienia. Faszerowane papryki kojarzą mi się z mamą i to dzięki niej danie to gości na naszym stole do dziś - może w mniej doskonałej, ale nie takiej całkiej złej (mojej) wersji.

 

Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym

 

 

 

Składniki:

- 0,5 kg. mięsa mielonego wołowego (możecie użyć innego, jeżeli wolicie - ja raczej nie jem wieprzowiny, więc dałam wołowe, które jest moim zdaniem bardzo dobre )

- 4 duże czerwone papryki

- pomidory w puszce

- bazylia, oregano, przyprawa do spaghetti, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka słodka i ostra

- oliwa z oliwek/olej

 

Mięso podsmażamy na patelni z przyprawami. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory + sos w którym sobie beztrosko pływały. Paprykę przekrajami tak jak widać na zdjęciu i usuwamy gniazda nasienne. Papryki faszerujemy mięsem starając się nie wlewać do środka zbyt dużo sosu. Faszerowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy pozostały sos. Papryki pieczemy przez 15-20 min. w temp. 170'-180'. Smacznego!

piątek, 10 czerwca 2011, aleksandragab

Polecane wpisy

Komentarze
russkaya
2011/06/10 09:43:45
Cóż za kuszący kolorek! :D
-
Gość: osuchowa69, *.ip4.artcom.pl
2011/06/10 11:07:52
o jeeenyyy :D pokusiłabym się o taka "papryczkę" :P
-
nathalia8
2011/06/10 14:19:46
ale apetycznie wygląda..mniam:)
-
izaa_a
2011/06/12 20:18:30
to ja poproszę taką papryczkę;)
-
judik1119
2011/06/12 20:22:34
Bardzo często w lecie robię takie papryki - są pyszne! Twoje wyglądają bardzo apetycznie:)
-
Gość: Biedr_ona, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/13 20:57:40
Mhmh.. nie odmówiłabym ;-))
-
2011/06/23 00:35:40
Bardzo apetyczne.