Blog > Komentarze do wpisu
Pizza z mięsem mielonym
Mieliśmy z Ł. zrobić sobie kolację - ja nie lubię mięsa, a on bez tego posiłku sobie nie wyobraża - albo wyobraża, ale nie jest to szczyt jego oczekiwań - czasami (właściwie prawie zawsze..) ustępuje i macie tu coś nie takiego znowu 'dla zdrowotności' :).
Pomysł był taki - tarta na cieście francuskim z mięsem mielonym. Super! Tylko kto mógł przewidzieć, że o godz. 20 w markecie nie dostaniemy już ciasta francuskiego - były za to spody do pizzy, a jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :) Kierując się tą zasadą kupiliśmy to co było i tym sposobem powstała pizza z sosem z mięsa mielonego. Pierwszy raz zdarzyło mi się korzystać z gotowych spodów do pizzy, gdyż mam swój sprawdzony przepis (kiedyś zapewne go poznacie :), ale było już na tyle póżno, a my byliśmy na tyle głodni, że potrzebowaliśmy czegoś ekspresowego.
Pizza z mięsem mielonym
Składniki: - papryka - mięso mielone wołowe (lub wieprzowo-wołowe) 0,5 kg. - spód do pizzy - ser żółty (ilość według upodobań - my lubimy jak jest go dużo:) - puszka pomidorów - oliwa/olej - bazyla, oregano, przyprawa do pizzy, papryka ostra - sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy olej/olwię i podsmażamy na nim mięso mielone z przyprawami. Do mięsa dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i paprykę, dusimy całość na małym ogniu przez ok. 5-10 min. Spód do pizzy układamy na blaszce, wykładamy na niego sos. Na całość układamy ser - 1 lub 2 warstwy i posypumemy bazylią. Pizze wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180' i pieczemy ok. 20min.
wtorek, 24 maja 2011, aleksandragab
|
|